Svatý Jan
Toto místo je asi zakleté... Už v 11. století zde byl poutní kostel, v 18. pak vznikla barokní svatyně, kterou Josef II. zrušil... Kostel byl přestavěn na továrnu na porcelán (!), ta zkrachovala a pak byla stavba používána jako zdroj stavebního materiálu. A to ještě nebylo všechno...
Děravé nebe... Klenba ještě drží
Sankt Johanniskirche Troškovo peklo :-( Zničené baroko
Chrámová loď Tam Ještě chvíli...
Kolem kostela vznikla osada, jež ještě v roce 1921 měla údajně 18 domů s 88 německými obyvateli. Pak samozřejmě přišla válka a po ní odsun Němců; v 50. letech byly domy zbořeny a kostel zde zůstal sám... Ani tady ale ještě příběh tohoto zvláštního místa nekončí.
Režisér Zdeněk Troška si jednou (přesněji roku 2000) usmyslel, že natočí pohádku Z pekla štěstí 2, tedy film úrovně stejně pochybné jako všechny jeho další - předchozí a bezpochyby i budoucí - opusy. Potřeboval mimo jiné také pekelnou sluj, kterou levně a bezohledně vyrobil z této smutné a opuštěné ruiny. Ta totiž bohužel nebyla a není na seznamu památek, i když by si to zasloužila; kde jinde najdete kostelotovárnu? A tak byla zkáza dokonána - stěny nastříkány barvami a v podstatě zlikvidovány. Ještě nedávno jsem si myslel jen to, že pan Troška točí ubohé a hloupé filmy, teď už vím, že kromě toho je i vandal. Pevně doufám, že už nikdy nedostane z žádných kulturních fondů ani korunu, jelikož jeho činnost s kulturou nemá nic společného.
Použitá technika:
Nikon D300 (+ battery-pack MB-D10)
objektivy AF-S DX Nikkor 16 - 85 mm f/3.5 - 5.6G IF-ED VR a Sigma 10 - 20 mm f/4 - 5.6 DC EX HSM
UV filtr Hoya PRO1 Digital DMC 67 mm
Materiál: CF Apacer Photo Steno III Pro 4GB (RAW / NEF)    Datum: 11. října 2008

©2008 Milan Sýkora